uitbetaling erfenis

 • Arie w

  Alle successie rechten zijn betaalt en het geld is over gemaakt naar de notaris. De notaris heeft alle gegevens van alle betrokkenen. Dit gebeurde een week geleden.

  Hoe lang duurt normaal voor dat de overboeking plaats vind.

  Wat gebeurt er met de rente in de tussen tijd dat het op de rekening van de notaris staat?

 • Claudia M.

  Het is moeilijk te zeggen hoe lang een en ander zal gaan duren. Dat hangt van de betreffende notaris af. Over het algemeen werkt het zo dat nu alles is betaald er voor de erfgenamen een overzicht wordt gemaakt van de bezittingen en schulden bij overlijden en alles was daarna is gebeurd. Alle erfgenamen krijgen een overzicht en moeten verklaren dat zij hiermee akkoord gaan. Als alle erfgenamen akkoord zijn dan kan het geld worden uitgeboekt.

  Een weer is nog wel kort dus ik zou nog heel even afwachten en dan informeren.

  Wat de rente betreft: bij de kantoren waar ik heb gewerkt werd de rente uitgerekend (conform het rentepercentage dat de notaris over zijn zakelijke rekening krijgt) en in het overzicht opgenomen. Het kan zijn als het bedrag maar heel kort bij de notaris staat dat er geen rente wordt verrekend omdat de notaris over de lopende rekening geen of weinig rente krijgt.

 • Arie w

  Alle erfgenamen zijn al akkoord en hebben getekend, de notaris heeft alle informatie voor de overboeking.

 • Claudia M.

  Dan zou het met een enkele week geregeld moeten kunnen zijn. In de gaten houden dus.

 • christel

  Is er een maximum termijn op opstellen van het overzicht?

  Ik heb een suikernonkel die reeds 1 jaar is overleden; nog steeds hebben wij geen verder nieuws van de notaris ontvangen. Kunnen wij een max. termijn voorleggen.

 • martine1312

  Als jij nu eens telefonisch kontakt opneemt met de noatris, die de nalatenschap behandelt?

  Of is die er (nog) niet, dan kan je lang wachten en weet je zeker dat je iets erft cq in zijn testament staat?

  Als je niet tot de erfgenamen of legatarissen behoort zal je ook nooit iets vernemen.

 • eva

  dit lees ik net.

  Wij wachten ook al een half jaar

  Terwijl de handtekeningen ed al zijn gegeven.

  De afwikkeling van een nalatenschap kan door de erfgenamen zelf worden gedaan, maar kan ook aan de notaris worden overgelaten. Alle erfgenamen moeten hier wel mee instemmen. Eerst zullen de lopende zaken worden afgehandeld en daarna maakt de notaris de balans op en verzorgt de aangifte voor het recht van successie (belasting over een erfenis). De aangifte voor het recht van successie moet worden gedaan binnen acht maanden na het overlijden. Na betaling van de aanslag voor het recht van successie kan worden overgegaan tot uitbetaling van de erfenis aan de erfgenamen. Meestal duurt de afwikkeling van een nalatenschap meer dan één jaar.

 • Joke

  Niet alleen de erfgenamen of de notaris kan de nalatenschap afwikkelen, er bestaan ook gespecialiseerde bedrijven die de nalatenschap afwikkelen.

  Ik ben zelf werkzaam bij zo;n bedrijf. Er kan evt. ook een voorschot op de erfenis uitgekeerd worden als er liquide middelen zijn en de verklaring van executele/erfrecht zijn binnen dan kan dat ook een optie zijn.

 • Martijn

  Joke Schreef:

  ——————————————————-

  > Niet alleen de erfgenamen of de notaris kan de

  > nalatenschap afwikkelen, er bestaan ook

  > gespecialiseerde bedrijven die de nalatenschap

  > afwikkelen.

  > Ik ben zelf werkzaam bij zo;n bedrijf.

  schoenmaker houd je bij je leest, de joke die hier regelmatig post werkt bij een bedrijf wat ik beslist niet als een in het afwikkelen van nalatenschappen gespecialiseerd bedrijf zou durven noemen

 • Joke

  @Martijn

  Waar heb jij het nu weer over???

  Beetje rare opmerking he Martijn, vind je ook niet?

  Fijn prikbord is dat hier, maar dan lieg ik….